DIETETYKA KLINICZNA Zespół dietetyków klinicznych Zakres działalności Kontakt Zalecenia Zespół dietetyków klinicznych dr Maria Brzegowymgr Urszula Trzaskamgr Urszula Oskwarekmgr Weronika Baumann Zakres działalności kompleksowa opieka dietetyczna na wszystkich etapach leczeniaprzygotowanie żywieniowe do zabiegów operacyjnychkonsultacje w zakresie kwalifikacji do żywienia dojelitowego lub pozajelitowegokonsultacje przy leczeniu chemioterapeutykamiwsparcie w łagodzeniu następstw leczenia takich jak zaburzenia pracy przewodu pokarmowego czy spadek masy ciała Kontakt ZAPISY poprzez poradnię onkologiczną:+48 12/306-70-71Kontakt do dietetyka klinicznego:+48 12/63-48-555maria.brzegowy@krakow.nio.gov.plurszula.trzaska@krakow.nio.gov.pl Zalecenia Zalecenia diety podczas chemioterapiiDieta przy radioterapii – nowotwory regionu głowy i szyiDieta przy radioterapii – klatka piersiowaDieta przy radioterapii – nowotwory regionu jamy brzusznej i miednicyPrzygotowanie żywieniowe do operacjiDieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (przy insulunooporności i cukrzycy) DOBRY POSIŁEK W SZPITALACH Jadłospis 20.01.2025 – 02.02.2025Jadłospis 06.01.2025 – 19.01.2025Jadłospis 23.12.2024 – 05.01.2025 Data Śniadanie Obiad 21.01.2025 ŚNIADANIE: Zacierka na mleku 300 ml Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g Chleb Graham 30 g Masło porcjowane 10g (82% tł.) 2 szt Serek fromage z warzywami 80g-Górski przysmak1 szt Papryka świeża 100 g OBIAD: Brokułowa z ziemniakami () 500 ml Ryż na sypko 200 g Bitka z szynki wieprzowej 100 g Sos meksykański 100 g Surówka z selera i jabłka () 200 g Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml 20.01.2025 ŚNIADANIE OBIAD 17.01.2025 Śniadanie: Zacierka na mleku 300 ml Kakao z mlekiem z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 120 g Chleb Graham 30 g Masło porcjowane 10g (82% tł.) 2 szt Powidła śliwkowe 50 g Banan 1szt. 1 szt Obiad: Krupnik jęczmienny 500 ml Ziemniaki gotowane 250 g Ryba smażona (Morszczuk) 120 g Surówka z kapusty kiszonej z olejem 200 g Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml 16.01.2025 ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku 300 ml Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g Chleb Graham 30 g Masło porcjowane 10g (82% tł.) 2 szt Kiełbasa Żywiecka wieprzowa grubo rozdrobniona wędzona parzona z dodatkiem białka wieprzowego 40 g Ogórek kiszony 100 g OBIAD: Szpinakowa z ziemniakami () 500 ml Makaron Spaghetti 200 g Sos boloński z mięsa wp () 150 g Bukiet warzyw gotowanych królewski* 200 g Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml 15.01.2025 Śniadanie: Płatki owsiane na mleku 300 ml Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g ( Chleb Graham 30 g Masło porcjowane 10g (82% tł.) 2 szt Serek homo. naturalny 100 g Mandarynka 150 g Obiad: Kapuśniak z kapusty kiszonej 500 ml Kasza jęczmienna/sypko 200 g Pieczeń rzymska drobiowa 100 g Sos koperkowy * 100 ml Surówka z marchwi z olejem b/c 200 g Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml 14.01.2025 ŚNIADANIE: Płatki jęczmienne na mleku 300 ml Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g Chleb Graham 30 g Masło porcjowane 10g (82% tł.) 2 szt Jajko gotowane kl M 1 szt Chrzan ze śmietaną 20 g (MLE, S02,) Ogórek świeży 100 g OBIAD: Jarzynowa z zacierką () 500 ml Ziemniaki gotowane () 250 g Szynka wieprzowa pieczona 100 g Sos pomidorowy 100 ml Marchew z groszkiem ()* 200 g Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 m 13.01.2025 ŚNIADANIE: Kasza kukurydziana na mleku 300 ml Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g Chleb Graham 30 g Masło porcjowane 10g (82% tł.) 2 szt Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 40 g Pomidor 100 g OBIAD: Barszcz czerwony z ziemniakami () 500 ml Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem 250 g Jogurt truskawkowy 100 g 1 szt Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml Surówka z marchwi i selera z olejem 200 g 10.01.2025 Śniadanie: Płatki pszenne na mleku 300 ml Kakao z mlekiem z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g Chleb Graham 30 g Masło porcjowane 10g (82% tł.) 2 szt Dżem 50 g Mandarynka 150 g Obiad: Dyniowa z makaronem 500 ml Ziemniaki gotowane 250 g Ryba smażona (Morszczuk) 120 g Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 200 g Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml 09.01.2025 ŚNIADANIE: Zacierka na mleku 300 ml Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g Chleb Graham 30 g Masło porcjowane 10g (82% tł.) 2 szt Pasta z twarogu z koperkiem 100 g Ogórek świeży 100 g OBIAD: Barszcz biały z ziemniakami () 500 mL Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami () 350 g Sos pomidorowy 100 ml Surówka wykwintna z olejem b/c 200 g Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml 08.01.2025 ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku 300 ml Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g Chleb Graham 30 g Masło porcjowane 10g (82% tł.) 2 szt; Ser żółty 40 g Banan 1szt. 1 szt OBIAD: Zupa z soczewicy i ziemniakami () 500 ml Ziemniaki gotowane 250 g Kotlet mielony drobiowy 120 g Ogórek kiszony z cebulką z olejem 200 g Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml 07.01.2025 ŚNIADANIE: Kasza kukurydziana na mleku 300 ml Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g Chleb Graham 30 g Masło porcjowane 10g (82% tł.) 2 szt Pasztet Ciechanowski-Pasztet drobiowy z dodatkiem surowców wieprzowych pieczony 80 g Ogórek konserwowy 100 g OBIAD: Brokułowa z ryżem () 500 ml Ziemniaki gotowane () 250 g Gulasz warzywny z ciecierzycą () 200 g Kalafior gotowany* 200 g Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml 03.01.2025 ŚNIADANIE: Zacierka na mleku 300 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g Chleb Graham 30 g Masło porcjowane 10g (82% tł.) 2 szt Powidła śliwkowe 50 g Mandarynka 2 szt Kakao z mlekiem z/c 250 ml OBIAD: Kalafiorowa z ryżem () 500 ml Ziemniaki gotowane () 250 g Ryba smażona (Morszczuk) 120 g Surówka z kapusty kiszonej z olejem () 200 g Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml 02.01.2025 Śniadanie: Kasza kukurydziana na mleku 400 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g Chleb Graham 30 g Masło porcjowane 10g (82% tł.) 2 szt Szynka sołtysa wieprzowa, wędzona ,parzona 40 g Sałata lodowa 35 g Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami 500 ml Łazanki z kapustą i mięs wp z łopatki 350 g Brokuł gotowany* 200 g Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml ARCHIWUM202410.2023 – 02.2024