Informujemy, że Narodowy Instytut Onkologii – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie prowadzi badania profilaktyczne w kierunku raka jelita grubego z programu przesiewowego finansowanego ze środków publicznych (NFZ).
Program przeznaczony jest dla osób w wieku:
- od 50 do 65 lat,
- lub od 40 do 49 lat, jeśli u najbliższych krewnych pacjenta, rozpoznano nowotwór jelita grubego.
W ramach programu wykonywana jest kolonoskopia w znieczuleniu miejscowym lub znieczuleniu ogólnym, w tym:
- pobranie wycinków z nacieku nowotworowego lub zmian podejrzanych o charakter nowotworowy;
- usunięcie polipów wielkości do 15 mm;
- poddanie badaniu histopatologicznemu wszystkich wycinków i usuniętych polipów;
- wskazanie konkretnych zaleceń dotyczących leczenia u osób, które wykonały kolonoskopię przesiewową.
Badania wykonywane są bez skierowania.
Pacjent, przed przystąpieniem do badania powinien wydrukować, wypełnić i podpisać stosowną ankietę (POBIERZ ANKIETĘ).
Ankietę można dostarczyć do NIO-PIB Oddziału w Krakowie:
- mailowo na adres profilaktyka.jelitogrube@nio-krakow.pl
- osobiście w godzinach 7.00-15.00
- pocztą tradycyjną na adres: NIO-PIB Oddział w Krakowie, ul. Garncarska 11, 31-115 Kraków
Kryteriami wyłączenia z programu są:
- objawy kliniczne sugerujące raka jelita grubego
- kolonoskopia wykonana w ostatnich 10 latach
Rejestracja do badań profilaktycznych w kierunku raka jelita grubego:
tel. +48 12 63 48 383 od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-11.00
W przypadku wykrycia raka jelita grubego prowadzimy kompleksowe leczenie w ramach Centrum Kompleksowego Leczenia Raka Jelita Grubego Colorectal Cancer Unit zapewniając:
- diagnostykę wstępną i pogłębioną zmian nowotworowych jelita grubego w tym: kolonoskopię, tomografię komputerową (TK), rezonans magnetyczny (MR), pozytronową tomografię emisyjną (PET) oraz badanie patomorfologiczne wycinków diagnostycznych i materiału pooperacyjnego
- leczenie chirurgiczne w tym laparoskopowe
- teleradioterapię
- brachyterapię
- chemioradioterapię
- opiekę psychologiczną
- protonoterapię
- porady żywieniowe
oprac. KS, foto: KS