Przedstawiciele krakowskiego oddziału NIO-PIB wzięli udział w obradach i warsztatach 11. edycji konferencji „Onkologia i żywienie”, która miała miejsce się w Bydgoszczy, w dniach 14-15 lutego 2025 r. Konferencja przyniosła wiele ważnych wniosków i konkluzji, dotyczących terapii żywieniowej w leczeniu pacjentów onkologicznych.
Oto najważniejsze z nich:
- Podkreślono rolę terapii żywieniowej jako kluczowego elementu leczenia onkologicznego – odpowiednia strategia żywieniowa ma ogromny wpływ na tolerancję leczenia, rekonwalescencję i jakość życia pacjentów. Pojawiły się konkretne zalecenia dotyczące okołooperacyjnego stosowania immunożywienia (wzbogaconego argininą, białkiem odpowiedniego rodzaju, kwasami tłuszczowymi omega-3, nukleotydami, podaży witaminy D, zadbania o mikrobiom jelitowy)
- Zwrócono uwagę na szkodliwe mity dotyczące żywienia chorych onkologicznie, takich jak na przykład „głodzenie nowotworu”. Podkreślono role dietetyków klinicznych, którzy są w stanie zapewnić odpowiednią konsultację żywieniową.
- Omówiono znaczenie przedoperacyjnego wsparcia żywieniowego, w tym również dla pacjentów z nieoperacyjnym rakiem trzustki.
- Wskazano na fakt, że kompleksowa prehabilitacja i rehabilitacja są niezbędnymi elementami leczenia.
- Zwrócono uwagę na konieczność edukacji i wiedzy wśród lekarzy na temat leczenia żywieniowego, co może prowadzić do lepszej tolerancji leczenia i mniejszej liczby powikłań.
- Wskazano na konieczność interdyscyplinarnego podejścia do terapii żywieniowej – konferencja zgromadziła specjalistów z różnych dziedzin medycyny.