Bydgoszcz plakat

ONKOLOGIA I ŻYWIENIE

Przedstawiciele krakowskiego oddziału NIO-PIB wzięli udział w obradach  i warsztatach 11. edycji konferencji   „Onkologia i żywienie”, która miała miejsce  się w Bydgoszczy, w dniach 14-15 lutego 2025 r. Konferencja przyniosła wiele ważnych wniosków i konkluzji, dotyczących terapii żywieniowej w leczeniu pacjentów onkologicznych.

Oto najważniejsze z nich:

  1. Podkreślono rolę terapii żywieniowej jako kluczowego elementu leczenia onkologicznego – odpowiednia strategia żywieniowa ma ogromny wpływ na tolerancję leczenia, rekonwalescencję i jakość życia pacjentów. Pojawiły się konkretne zalecenia dotyczące okołooperacyjnego stosowania immunożywienia (wzbogaconego argininą, białkiem odpowiedniego rodzaju, kwasami tłuszczowymi omega-3, nukleotydami, podaży witaminy D, zadbania o mikrobiom jelitowy)
  2. Zwrócono uwagę na szkodliwe mity dotyczące żywienia chorych onkologicznie, takich jak na przykład „głodzenie nowotworu”. Podkreślono role dietetyków klinicznych, którzy są w stanie zapewnić odpowiednią konsultację żywieniową.
  3. Omówiono znaczenie przedoperacyjnego wsparcia żywieniowego, w tym również dla pacjentów z nieoperacyjnym rakiem trzustki.
  4. Wskazano na fakt, że kompleksowa prehabilitacja i rehabilitacja są  niezbędnymi elementami leczenia.
  5. Zwrócono uwagę na konieczność edukacji i wiedzy wśród lekarzy na temat leczenia żywieniowego, co może prowadzić do lepszej tolerancji leczenia i mniejszej liczby powikłań.
  6. Wskazano na konieczność interdyscyplinarnego podejścia do terapii żywieniowej – konferencja zgromadziła specjalistów z różnych dziedzin medycyny.

Możliwość komentowania została wyłączona.