Z przyjemnością informujemy, że na rynku wydawnictw medycznych ukazała się nowa publikacja o dużym znaczeniu dla praktyki klinicznej. Jest to – wydana przez PZWL – monografia pt. „Kwasy tłuszczowe omega-3 w onkologii”, pod redakcją prof. dr hab. n. med. Stanisława Kłęka. Współautorką jest mgr Urszula Oskwarek, dietetyk kliniczny, członkini POLSPEN, zawodowo związana z krakowskim oddziałem NIO-PIB.
To kompleksowe opracowanie dotyczące znaczenia kwasów tłuszczowych omega-3 w leczeniu żywieniowym pacjentów onkologicznych. Znajdują się w nim m.in. informacje dotyczące:
- leczenia żywieniowego w onkologii,
- wpływu nowotworu na organizm,
- roli kwasów omega-3 u pacjentów onkologicznych,
- zastosowania omega-3 w trakcie leczenia systemowego,
- roli omega-3 w chirurgii,
- roli omega-3 w radioterapii,
- wytycznych w zakresie stosowania kwasów omega-3.
Publikacja stanowi cenne źródło wiedzy nie tylko dla lekarzy czy dietetyków klinicznych, ale również wszystkich specjalistów zajmujących się opieką nad pacjentami onkologicznymi.